Zonnepanelen Apeldoorn
Agricolastraat 30 Apeldoorn       Tel: 055-3670340  

Run op goedkope zonnestroom

Consumenten maken gretig gebruik van gunstige omstandigheden om zonnepanelen aan te schaffen.   

Foto:  ANP

Leveranciers van zonnepanelen melden een toeloop van zelfs hele straten en bewonerscollectieven, mede dankzij subsidie en een laag btw-tarief op plaatsing.

Milieu Centraal bevestigt de toeloop op de zonnepanelen. ''Het loopt storm. Een investering in zonnepanelen bespaart je op het ogenblik een hoop geld’’, aldus de adviesorganisatie, die de laatste hand legt aan een berekeningsmodule.

De prijs van zonnestroom komt op het ogenblik uit op circa 7 eurocent per kilowattuur, terwijl stroomproducenten 23 eurocent in rekening brengen, zo becijfert de vereniging van zonnestroomproducenten (ZPV). Volgens ZPV-voorzitter Floris Wouterlood is de terugverdientijd van circa zes jaar nog nooit zo kort geweest als nu.

Dief van je portemonnee

''Na zes jaar vermijd je je verdere leven stroomkosten. Je bent een dief van je eigen portemonnee als je nu geen panelen op je dak zet’’, zegt Wouterlood, wiens vereniging inmiddels 1500 particuliere leden met een zonnedak telt.

In amper negen maanden tijd hebben bijna 52.000 Nederlanders gebruik gemaakt van de mogelijkheid met subsidie hun eigen elektriciteit op te wekken, zo blijkt uit nieuwe cijfers van AgentschapNL, die namens het ministerie van Economische Zaken een subsidiepot van 50 miljoen euro beheert.

Het aantal zonnedaken is door de subsidieregeling verdubbeld van 50.000 naar 100.000. Dankzij de onlangs ingevoerde btw-verlaging op de installatie (van 21 naar 6 procent), de maximale overheidssubsidie van 650 euro per dak en de gedaalde prijzen voor zonnepanelen is volgens de vereniging van zonnestroomproducenten een ideale aanschafsituatie ontstaan.

Importheffing

Er dreigt echter wel gevaar, zegt ZPV-voorzitter Wouterlood. De EU overweegt per 1 mei een importheffing op zonnepanelen uit China in te voeren, waardoor de prijzen omhoog zullen gaan. Bovendien komt de bodem van de subsidiepot in zicht. Daarin zit nog maar 22 miljoen euro.

''Daarna komt er beslist geen nieuwe regeling meer’’, waarschuwt Wouterlood. ''Dat hoeft ook niet, want de zonnestroom blijft ook zonder subsidie erg goedkoop. Alleen duurt het terugverdienen een of twee jaar langer.’’

Huishouden

Een doorsnee dak met twaalf panelen kan een gemiddeld huishouden volledig van stroom voorzien. Die investering kost na aftrek van subsidie circa 4500 euro.

Volgens leverancier Zonline loont het de moeite om in plaats van te sparen geld te investeren in zonnepanelen. ''Zet je geld niet op de bank, maar op je dak’’, zegt woordvoerster Roebyem Anders.

Zij rekent voor dat een kapitaal van 5000 euro op de bank hooguit 3 procent spaarrente oplevert. Wanneer dat geld in zonnepanelen wordt gestoken, begint een huishouden na zes jaar terug te verdienen.

Dat levert volgens haar een gemiddeld spaarrendement van 17 procent op, terwijl het huisgezin eveneens gevrijwaard is van stijgende energielasten.

Brandgevaar

De recente waarschuwing van de Nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) voor brandgevaar door zonnepanelen van Scheuten Solar heeft volgens de Zonnestroom Producenten Vereniging geen effect gehad op de huidige run op zonnestroom.

''Dat gevaar bestaat in Nederland niet of nauwelijks’’, aldus ZPV-voorzitter Wouterlood. ''Bovendien: er vliegt ook wel eens een auto in de brand, maar we stoppen toch ook niet met autorijden?’’

BRON: http://www.nu.nl/economie/3375381/run-goedkope-zonnestroom.html