Zonnepanelen Apeldoorn
Agricolastraat 30 Apeldoorn       Tel: 055-3670340  

Heffing op Chinese zonnepanelen definitief

Chinese zonnepanelen zullen duurder worden in Europa. De Europese Commissie zal een tijdelijke invoerheffing opleggen om een einde te maken aan de uiterst goedkope, zwaar gesubsidieerde panelen.   

Europees commissaris Karel De Gucht heeft dat dinsdag bekendgemaakt.

Het dagelijks bestuur van de EU gaat een heffing opleggen van 11,8 procent. Dit tarief, dat vanaf donderdag ingaat, zal 2 maanden gaan gelden. Komt overleg met de Chinezen niet tot een oplossing, dan gaan daarna veel hogere tarieven gelden (van 47,6 procent), aldus De Gucht. Hij benadrukte zich sterk te maken voor een vriendschappelijke oplossing met China.

Volgens De Gucht is er duidelijk bewijs dat de goedkope Chinese zonnepanelen schadelijk zijn voor de Europese werkgelegenheid en voor de sector in zijn geheel. ''Het kan de hele sector vernietigen als wij nu niet handelen.''

Kritiek 

De prijs van zonnepanelen zou 88 procent hoger moeten liggen, stelt De Gucht. Of te wel: China dumpt deze producten op de Europese markt en daar moet de commissie tegen optreden. ''Ik doe mijn werk'', motiveert hij. Van de kritiek van veel EU-landen heeft hij kennis genomen, zei de Europees commissaris op de persconferentie.

De lidstaten wilden geen heffing om hun handelsbelangen met China niet op het spel te zetten. Bovendien vrezen de lidstaten dat Peking met tegenmaatregelen zal komen.

Repressailles 

''EU-beleid moet niet gedreven worden door angst voor repressaillles, maar door de regels'', meent De Gucht. Door de heffing in twee stadia op te delen, lijkt Brussel zich niettemin toch iets aan te trekken van de kritiek, ook uit Nederland.

De invoerheffingen gaan voorlopig gelden voor 6 maanden. Wil Brussel de heffingen daarna verlengen, dan hebben de EU-lidstaten zeggenschap.

Installatiebranche 

Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel) reageert teleurgesteld. “De afgelopen jaren is de vraag naar zonnepanelen in ons land juist sterk gestegen, omdat de panelen door Chinese concurrentie steeds goedkoper werden.”

Verder haalt de minister aan dat de goedkope zonnepanelen zorgden voor extra werkgelegenheid in de installatiebranche. 

Doelstelling

GroenLinks-Tweede Kamerlid Liesbeth Van Tongeren constateert dat de importheffing schadelijk is voor de Nederlandse doelstelling voor duurzame energie. "Wij willen dat het aandeel van zonne-energie flink omhoog gaat, maar met deze maatregel draai je de zonne-energiesector de nek om.”

Volgens UNETO-VNI, de brancheorganisatie voor de installatiesector, maakt het niet uit dat de Europese Commissie eerst een lagere heffing invoert. "Deze importheffing creëert onrust in de markt en dat is precies wat we niet kunnen gebruiken", aldus voorzitter Titia Siertsema. "We vrezen dat de importheffing ons terugwerpt in de tijd."

 

Door: ANP/NU.nl       

Bron:http://www.nu.nl/economie/3492016/heffing-chinese-zonnepanelen-definitief.html