Zonnepanelen Apeldoorn
Agricolastraat 30 Apeldoorn       Tel: 055-3670340  

Solarplaza: “Nederlandse zonne-energiemarkt uniek in de wereld”

Post image for Solarplaza: “Nederlandse zonne-energiemarkt uniek in de wereld”

De Nederlandse zonne-energiemarkt is een markt door zonder subsidie groeit, een unicum in de wereld van zonne-energie. Dit stelt Solarplaza, platform voor de zonne-energiebranche.

Geïnstalleerd vermogen

Solarplaza verwacht dat er dit jaar tussen de 45 en zestig megawatt (MW) aan nieuwe capaciteit wordt geïnstalleerd. De groei is te verklaren door de toenemende afname bij particulieren en MKB. Ook de toename van de inkoopcollectieven (ongeveer zestig in Nederland) is een verklaring. In 2011 werd er nog 33 MW aan de capaciteit toegevoegd, in 2010 was het twintig MW. Het totale geïnstalleerde vermogen in Nederland zal eind 2012 tussen de 167 en 182 megawatt uitkomen.

Prijsontwikkeling

Door de prijsdaling van zonnepanelen is zonne-energie op steeds meer plekken in de wereld rendabel, ook in Nederland. Door verschillende ondernemers binnen de zonnebranche (Solarclarity, Oskomera en IBC Solar) is al eerder aangegeven dat de prijs van zonnestroom op een lager niveau ligt dan de prijs van grijze stroom. Bovendien blijft de zonnestroom stabiel over een langere periode, terwijl de verwachting is dat de prijs van grijze stroom gaat toenemen.

Inkoopcollectieven

Volgens Solarplaza hebben de vele inkoopcollectieven tot gevolg dat de prijzen van zonnepanelen nog verder dalen. Bart Jan Krouwel, voorzitter van e-Decentraal zegt tegenover Nuzakelijk: “Voor zonnepanelen op je eigen dak krijg je nog wel een beperkte vrijstelling van energiebelasting, maar niet als je bijvoorbeeld het dak van een boerenstal wilt huren om voor de hele buurt energie op te wekken. Wij lobbyen bij Tweede Kamerleden en ministeries om die exploitatie toe te staan, zodat er meer ruimte komt voor een beweging van burgerinitiatieven die stroom voor eigen gebruik willen opwekken.” In een eerder interview met Edwin Koot van Solar Plaza riep hij ook op dat overal zonne-energie opgewekt moet kunnen worden.

Solar Future NL

Solarplaza is organisator van de conferentie The Solar Future NL ’12, die op 24 mei in de Lichtfabriek in Haarlem wordt gehouden. Sprekers zijn onder meer Wubbo Ockels, Wim Sinke, Bart-Jan Krouwel, Peter Desmet en Roebyem Anders.

Bron: http://www.energiebusiness.nl/2012/04/12/solarplaza-nederlandse-zonne-energiemarkt-uniek-in-de-wereld/